Werken, stofzuigen, ouderavond, personeelsuitje, sporten, borrelen met vrienden…we willen meer dan we soms kunnen. Een op de drie werknemers heeft dan ook moeite om alle balletjes in de lucht te houden. Het gaat vooral om mensen met een baan van meer dan 28 uur per week en jonge kinderen. Het leidt tot stress, ziekteverzuim, ruzies en echtscheidingen, blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond.
De term werk-privébalans klinkt eigenlijk een beetje gek. Het lijkt dan wel alsof we een werkend leven hebben en een privéleven. Terwijl die levens juist steeds meer met elkaar verweven raken. Wel wordt de balans tussen werk en privé steeds belangrijker gevonden. Maar waarom is dat de laatste jaren zo’n issue aan het worden? En hoe vinden we de balans weer terug?
Andere generatie
De huidige generatie werknemers wil niet meer werken, werken en nog eens werken. Ze zijn opgevoed in relatieve luxe, zijn veeleisender en willen vooral een leuk leven leiden waar werken een belangrijk onderdeel van uitmaakt. Werken om te leven dus, in plaats van leven om te werken.
Het nieuwe werken
Ook wordt de toegevoegde waarde van medewerkers steeds belangrijker, en wordt het steeds vaker mogelijk om tijd- en plaatsonafhankelijk te werken (het nieuwe werken). Hierdoor vervlechten werk en privé zich steeds meer met elkaar. En daardoor is de balans een beetje zoek.
Wat is nog werk en wat is nog privé?
Doe je je werk ook niet voor je plezier? Valt borrelen met je collega’s onder werk of onder privé? En wat als je ’s avonds nog even iets voorbereidt voor de volgende dag? Of als je in je vrije tijd artikelen leest in je vakgebied? Wanneer je thuis nog even je mail checkt, of met anderen over je werk praat? Wat is werk en wat is privé? Die scheidingslijn is niet zo gemakkelijk aan te wijzen.
Inspanning en ontspanning
Misschien moeten we daarom bedenken dat we gewoon één leven hebben, waar werk een onderdeel van uitmaakt, en dat de kwaliteit van dat ene leven groot genoeg moet zijn. De balans tussen inspanning en ontspanning is daarom misschien wel een betere term. Hoe we die balans vinden, dat is voor ieder mens weer anders. Het aanleren van een paar goede gewoontes kunnen je helpen om meer balans in je leven te vinden.
1. Bepaal wat je belangrijk vindt en handel daarnaar
Realiseer je wat je het belangrijkst vindt. Kun je aangeven waar je prioriteiten liggen als iemand je daarnaar zou vragen? Als je je waarden voor jezelf niet helder hebt, loop je het risico dat je snel in een situatie belandt waar je jezelf uit evenwicht voelt, omdat je te veel tijd besteedt aan zaken die voor jou eigenlijk minder belangrijk zijn. Inventariseer hoeveel tijd je waar aan kwijt bent, wat je energie geeft en wat energie vreet.
2. Houd tijd vrij voor ontspanning
Veel mensen die onder spanning leven, hebben het gevoel opgeslokt te worden door het dagelijks leven en daardoor weinig aan nadenken toekomen. De beste manier om dit te doorbreken is er bewust tijd voor vrij te maken in je agenda. Plan elke week een bepaalde tijd in voor ontspanning, denken en plannen. Ook kan het helpen om een weekplanning te maken, waarin je al je taken en ook je prioriteiten noteert.
3. Durf nee te zeggen
Veel mensen denken dat nee zeggen altijd negatief is, maar dat is niet per se waar. Als je consequent nee zegt tegen alles wat niet overeenkomt met wat je wil bereiken, kom je doelgericht over. Als je ja zegt tegen iets waar je eigenlijk geen tijd voor hebt, is de kans groot dat je het afraffelt of niet voor elkaar krijgt. Wees eerlijk en wees duidelijk in wat je wel en niet wil.
Voorkom verzuim
Een verkeerde balans tussen werk en privé kan uiteindelijk leiden tot verzuim door overspannenheid of een burn-out. Als werkgever kun je voorkomen dat het zover komt. Veel werknemers vinden het lastig om aan te geven dat ze moeite hebben om hun werk- en privéleven te combineren. Praat hier dus over met je medewerkers en maak het onderwerp bespreekbaar. Heb daarnaast ook aandacht voor je medewerkers en herken de signalen van stress. Lees hiervoor ook het februari-artikel over burn-out. Ten slotte kun je werknemers ook goed helpen bij het vinden van een gezonde balans door trainingen aan te bieden op het gebied van timemanagement en het organiseren van werk.
Keuzes maken
Het vinden van een goede balans tussen werk en privé begint dus met het maken van keuzes. De ene keer zal het gewicht doorslaan naar privé, de andere keer naar werk. Zie je leven als één geheel en maak de keuzes waar jij je prettig bij voelt.