Zenuwen voor een afspraakje, een presentatie of een sollicitatiegesprek, daar heeft iedereen wel eens last van. Het wordt pas echt vervelend als je verstijft als je je moet voorstellen, je stem overslaat bij een presentatie en als je al begint te zweten van het idee onbekenden aan te moeten spreken. Waarschijnlijk ben je dan erg verlegen of heb je last van sociale angst. Netwerken? Dat is niets voor jou. Denk je, want ook verlegen mensen kunnen een goede netwerker worden!
Gewoon verlegen of sociale angst?
Verlegen mensen maken zich vaker zorgen over wat andere mensen van ze denken, en gaan er vaak bij voorbaat al vanuit dat hun oordeel negatief zal zijn. Ze hebben er meer moeite mee om binnen te komen op een feestje, midden in de belangstelling te staan, nieuwe mensen te ontmoeten en een toespraak te geven.
Soms is de verlegenheid zo erg dat het grote invloed heeft op je dagelijks leven, je sociale contacten en je werk. Dan spreken we van sociale angst. Mensen met sociale angst zullen sociale situaties, zoals een netwerkbijeenkomst, zoveel mogelijk proberen te vermijden. Ze kunnen er zelfs zo tegenop zien dat ze last krijgen van trillen, zweten, blozen, hartkloppingen, buikpijn, gespannen spieren en verwarring. Als je sociale angst zo groot is dat je in het dagelijks leven niet meer goed kan functioneren, dan is het slim op hulp te zoeken bij je huisarts of een psycholoog. Die kan je helpen om je sociale angst te verminderen.
Netwerken
Netwerken is kort gezegd het leggen en onderhouden van contacten die je verder kunnen helpen in je werk, je carrière en je privéleven. Eigenlijk kan netwerken altijd en overal; op congressen, borrels en recepties binnen en buiten je bedrijf, op trainingen en cursussen, via internet, maar ook op een verjaardag kun je al bezig zijn met netwerken. Volgens netwerkexpert Jan-Willem Seip kunnen ook verlegen personen die niet zo’n vlotte babbel hebben, goede netwerkers worden. “Netwerken is ontzettend leuk, niet moeilijk en zeker niet alleen voor de goed gebekten onder ons.”
Bereid je goed voor
Weet je wat voor mensen er komen? Verdiep je in een aantal mensen die je wilt spreken en de situatie waar je in terecht komt. Oefen als je dat prettig vindt met een paar vragen of startzinnen om je gesprek mee te beginnen. Je hoeft geen hele interessante of originele openingszin te hebben; dankzij simpele vragen kom je niet geforceerd over. “Ben je hier al eens eerder geweest?” of: “Wat vond je van die presentatie van zojuist?” volstaat al. Maak je niet te druk over wat je zegt. Glimlach naar de mensen, dan ben je al een stuk beter benaderbaar.
Een-op-een
Zoek in de menigte naar iemand die ook alleen staat. Voor jou makkelijker om aan te spreken dan om je in een groep te mengen, en bovendien zal diegene alleen maar opgelucht zijn dat iemand een gesprek aanknoopt. Is er een bekende collega aanwezig of ken je de gastheer of gastvrouw? Vertel diegene dat je graag in contact zou komen met anderen en laat jezelf introduceren.
Stel vragen
Je hoeft geen hele verhalen over jezelf op te hangen. Integendeel, stel juist vragen aan de ander. Gerichte vragen zorgen ervoor dat je de ander beter leert kennen en dat je aan elkaar kan wennen. Stimuleer de ander om door te praten met vragen als: ‘Wat interessant, hoe doe je dat’ of ‘Vertel eens wat meer”. Bedenk dat mensen vaak meer bezig zijn met zichzelf dan met de ander, jou in dit geval. Mensen praten graag over zichzelf, dus vragen stellen en interesse tonen zal alleen maar gewaardeerd worden.
Wees jezelf
Bedenk tenslotte dat je niet ineens heel extravert of een gangmaker hoeft te zijn om goed te kunnen netwerken. Een beetje meer durf dan gewoonlijk is wel nodig, maar blijf dicht bij jezelf en wees je bewust van je eigen kwaliteiten. Verlegen mensen beschikken vaak over andere eigenschappen die ook heel waardevol kunnen zijn. Zo kunnen ze vaak goed luisteren en tonen ze meer aandacht voor de gesprekspartner, een kant van communiceren die door vlotte babbelaars nog wel eens vergeten wordt. Ook komen verlegen mensen bij anderen vaak over als sympathiek en betrouwbaar. Blijf dus vooral jezelf, en maak gebruik van de kwaliteiten die je wel hebt!
Hier vind je nog meer tips om beter te leren netwerken.
1 reactie