Social media is booming. Er verscheen recentelijk al een film (‘the social network’) over de makers van Facebook. En op 1 november werd bekend dat de Telegraaf Media Group Hyves opkoopt. Of het nu Facebook, Hyves, Twitter of LinkedIn is, tegenwoordig heeft iedereen wel ergens een profiel. Deze behoefte om ons leven te delen met anderen heeft natuurlijk ook gevolgen op professioneel gebied. Een kleine bloemlezing.
Het karakter
Een profiel op een site als Hyves wordt allang niet meer bekeken door alleen vrienden en familie. Werkgevers hebben het digitale leven van sollicitanten ook ontdekt, en maken hier gretig gebruik van. Want alhoewel profielen geen informatie geven over de competenties van een kandidaat, kunnen ze wel degelijk een blik in het karakter gunnen. Zou u een kandidaat aannemen die op internet een joint per dag lijkt te roken? Of iemand die op Twitter dagelijks zijn steun uitspreekt voor een hoofddoekjesverbod? Hoe competent een sollicitant ook mag zijn, de kansen op een baan kunnen in mum van tijd om zeep worden geholpen door een onprofessioneel profiel.
Geen recht op privacy
Het vervelende hieraan is dat werkgevers dit straffeloos kunnen doen. Door de keuze van de kandidaat om zijn of haar profiel niet af te schermen, mag iedereen de aanwezige informatie inzien. Een veel gehoorde gedachte bij de burger is ‘dat ze (werkgevers) daar niets te zoeken hebben’. Helaas zien veel recruiters dit anders, namelijk als een mogelijkheid om te kijken wat voor vlees ze in de kuip hebben. Er zijn zelfs bedrijven die zich in het natrekken van sollicitanten hebben gespecialiseerd. Maar een profiel op internet geeft maar een eenzijdig beeld van de kandidaat. Informatie kan verkeerd (negatief) geïnterpreteerd worden. Zo kan een negatief beeld van iemand ontstaan, en een slechte eerste indruk is vaak onoverkomelijk.
Voordelen
Maar actief zijn op sociale netwerken heeft wel degelijk voordelen. Zo wees een onderzoek van MyJobGroup.co.uk, een grote banensite, uit dat mensen die Twitteren betere cv’s schrijven omdat ze meer geoefend zijn in het schrijven van aantrekkelijke stukjes tekst. Daarnaast is het een uitstekende mogelijkheid om jezelf op een goede manier in de markt te zetten. Door een profiel bij LinkedIn bij te houden kunnen potentiële werkgevers snel zien welke opleiding, ervaring en eigenschappen iemand heeft. Dat dit soms een beetje aangedikt is, daar moeten werkgever rekening mee houden. Maar voor de werknemer is het een goed middel om zichzelf te verkopen.
Samensmelting werk en privé online
De netwerken professionaliseren en richten zich niet meer alleen op het informele sociale leven van hun leden. LinkedIn is hier de extreme versie van, zijnde een sociaal netwerk dat puur en alleen is gericht op het professionele leven. Facebook heeft afgelopen maand de toepassing ‘Work for us’ gelanceerd. Deze maakt het makkelijker voor bedrijven om potentiële kandidaten te vinden. Ze kunnen nu CV’s en profielen filteren om bij de perfecte werknemer uit te komen. De samensmelting van het ‘gewone’ profiel en deze toepassing op Facebook geeft goed weer welke kracht een sociaal netwerk kan hebben. En door de toegankelijkheid is de drempel voor ‘de gewone man’ lager dan het ouderwets reageren op vacatures in de krant, en kan er gericht gezocht worden naar datgene dat echt nodig is.
Sociale netwerken kunnen een ideaal gereedschap zijn om een baan te vinden, en tegelijkertijd ook een dodelijk wapen. De keuzes die iemand maakt aangaande z’n profiel en de mate waarin hij ‘zichzelf’ met de wereld, en dus ook potentiële werkgevers, deelt, kunnen bepalend zijn voor een carrière. En dit zal alleen nog maar belangrijker worden in dit digitale tijdperk.