De economische crisis; de een merkt er niet veel van, de ander moet een stapje terug doen of wordt er volop door geraakt. Behalve dat we het in onze portemonnee voelen, dreunt de crisis ook door in onze relaties. Dat blijkt uit een onderzoek van het Economisch Bureau van de ING Bank, dat CBS-cijfers over huwelijken, echtscheidingen en economische groei sinds 1980 naast elkaar legde.
Het verband tussen de crisis en relaties komt het sterkst aan het licht bij werkloosheid en scheidingen. Wat is gebleken? Als de werkloosheid toeneemt, lopen een jaar later aanzienlijk meer huwelijken op de klippen. Daalt de werkloosheid, dan blijven meer stellen bij elkaar. Het ING-bureau verwacht dat er volgend jaar 100.000 werklozen bijkomen. Sinds 1980 ging een dergelijke toename van de werkloosheid gepaard met een paar duizend extra scheidingen een jaar later. Ze verwachten dan ook dat volgend jaar twee- tot vierduizend extra huwelijken zullen stranden.
Scheiden uitstellen
Maar volgens het Onderzoek Gezinsvorming van Jan Latten, hoogleraar demografie en demograaf van het CBS, is er tijdens de huidige crisis juist geen toename in het aantal echtscheidingen te zien, terwijl dit gewoonlijk wel zo is. Volgens Latten komt dit vermoedelijk door de ingezakte huizenmarkt. Partners die willen scheiden, stellen dit uit omdat ze het huis niet verkocht krijgen. Vaak wonen ze wel apart, maar gaan ze pas later officieel scheiden.
Huwelijksbootje
Ook bij de huwelijkscijfers is een verband te zien. Een procent extra economische groei heeft een positieve invloed op het aantal huwelijksvoltrekkingen. Het leidt twee jaar later tot tweeduizend extra huwelijken. Neemt de groei af met een procent, dan trouwen twee jaar later ongeveer tweeduizend stellen minder. Dat is ook vrij logisch te verklaren; als mensen uitzicht hebben op een vaste baan of een hoger inkomen, stappen ze makkelijker in het huwelijksbootje. Een beetje bruiloft kost al snel duizenden euro’s, in de huidige onzekere tijd ligt het voor de hand om die nog maar even uit te stellen. Ook zien mensen het huwelijk steeds minder als een noodzakelijke stap, steeds meer mensen wonen tegenwoordig al samen en hebben al kinderen. Met een huwelijk willen ze dat vieren.
Gezinsuitbreiding
Ook het aantal geboorten daalt. In de eerste zes maanden van dit jaar zijn er minder kinderen geboren dan vorig jaar, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Dit komt volgens Jan Latten deels door de economische crisis. Mensen wachten met trouwen, stellen het krijgen van kinderen nog even uit omdat het moeilijker is een geschikt huis te vinden, of ze studeren langer door om zo een betere baan te krijgen.
Van winter naar lente
Hoeveel ellende en neveneffecten de crisis ook met zich meebrengt, de economie beweegt zich in een golfbeweging. Na een economische ‘winter’ volgt altijd weer een economische ‘lente’. Als de onderzoekers gelijk hebben, zal het aantal huwelijken en geboortes dus ook weer stijgen. Gelukkig maar…