Een goed begin is het halve werk; je krijgt geen tweede kans voor het maken van een eerste indruk en een goede eerste indruk begint met een ‘perfecte hand’. De eerste twee gezegdes zijn bekend, de laatste gaat bekend worden. Althans, als het aan Geoffry Beattie, professor in de non-verbale communicatie, ligt. Hij deed onderzoek naar het meest gebruikte begroetingsritueel, het handen schudden, en ontdekte wat de perfecte handdruk is.
Non-verbale communicatie
De laatste jaren groeit de bewustwording over het belang van een goede eerste indruk. In de eerste minuten van een ontmoeting, vormen mensen op basis van lichaamshouding en non-verbale communicatie een beeld van elkaar. Afhangende schouders en gesloten handen zorgen (onbewust) voor een onzekere, ontoegankelijke uitstraling. Een rechte houding en open blik daarentegen, zijn uitnodigend voor anderen en geven een zelfverzekerde indruk. Ook een goede handdruk draagt bij aan het vormen van een positief beeld, maar voor driekwart van de mensen is het geven van een goede hand niet vanzelfsprekend. Zij maken zich zorgen om klamme handen, gebrek aan oogcontact en het te hard of te zacht vastpakken van andermans hand. Voor hen is er nu een oplossing: de leidraad voor de ’perfecte hand’.
Volgens Beattie wordt de perfecte handdruk gegeven met een koele, droge rechterhand. Twee tot drie seconden lang mag er met stevige, maar niet al te harde druk worden geschud, het liefst drie keer. Het is belangrijk om continu oogcontact te houden, voorzien van een glimlach en gepaste begroeting. Deze manier van handen schudden draagt bij aan een zelfverzekerde, positieve uitstraling en goede eerste indruk op een gesprekspartner.
In de zakenwereld is de kunst van het handen schudden al langer doorgedrongen. Daarbij gaat het niet alleen om een zelfverzekerde eerste indruk, maar ook om het bepalen van de machtspositie. Businessgoeroe en zakenman Jort Kelder ging voor het televisieprogramma “Bij ons in de PC” ooit al eens op zoek naar die technieken.