Voor veel mensen zit de vakantie er alweer op. De laatste jaren volgt dan regelmatig de vraag of je werkelijk bent uitgerust, of die vakantie van drie weken eigenlijk wel genoeg was en hoe je voorkomt dat je op je werk direct alweer in de stress zit.
Het verhaal van een kennis die ik onlangs sprak na haar vakantie was tekenend. Ik vroeg of ze het lekker had gehad en of ze weer helemaal fris en fruitig was. Ze zuchtte even en bekende met lichte tegenzin dat ze eigenlijk minstens zo vermoeid was als voor de vakantie: “Met jonge kinderen op een camping is niet echt bevorderlijk voor je rust. In zo’n tentje tussen andere kampeerders slaap je lang niet zo comfortabel als thuis”. Om ietwat verontschuldigend af te sluiten met: “Maar verder was het hartstikke leuk hoor.”
In mijn praktijk zie ik vaak dit soort mensen. Ze gaan meestal al uitgeput op vakantie, worden dan ziek of nog vermoeider en blijven zich de hele vakantie gestresst voelen. Na de vakantie zien ze heel erg op tegen weer met werken starten en voelen paniek als ze hun mailbox openen op kantoor.
Het Duitse bedrijf Daimler heeft op dat laatste iets gevonden. Als je daar werkt tref je bij terugkomst geen overvolle mailbox meer aan. Voor je vertrekt kies je voor de optie ‘mail on holiday’ en al je e-mails worden automatisch verwijderd. De mailer krijgt automatisch bericht dat zijn mail is verwijderd en dat hij contact kan opnemen met een collega. Op deze manier begin je bij terugkomst met een schone lei, in plaats van direct alweer op achterstand te staan door een overvolle mailbox.

photo credit:
Jessica Bee (Flickr)
Het voorbeeld van Daimler sluit aan op het verhaal wat nu leeft dat werkstress de grootste oorzaak is van ziekteverzuim en dat de werkgever daar een verantwoordelijkheid in heeft. Volgens de NOS wordt in Nederland de groep mensen die tijdens de vakantie doorwerkt steeds groter. Bijna eenderde van de werkende Nederlanders zou ook in de vakantie werken en 9 procent daarvan is dagelijks online voor het werk.
Je ziet de aandacht voor de problematiek rond werkstress toenemen. Zo bracht bijvoorbeeld de Stentor onlangs een artikel over trainingen in Deventer en Zutphen voor mensen die stressklachten hebben door hun werksituatie. Deze ‘Inzicht in stress’ trainingen worden verzorgd door Intend en zijn volgens het artikel ‘bedoeld voor mensen die uitgerust terugkomen van een ontspannende vakantie, maar toch niet stressvrij zijn’. Ironisch genoeg kan je de training ook via e-mail volgen. Toch nog even online blijven dus.
Over het algemeen is jezelf ziek melden bij werkstress of burnout klachten niet altijd nodig. Of het wel of niet wordt aangeraden is cliënt- en klachtafhankelijk. Bij een lichte overspanning is hulp bij de werkachterstand en even vrij gesteld worden van nieuwe klussen al een oplossing, waarbij dan wel coaching nodig is om hier niet in terug te vallen. Voor degene met een burnout is het meestal wel van belang om de Ziektewet in te gaan, echt afstand te hebben van werk, behandeling te krijgen en daarna weer heel langzaam op te bouwen. Bij stress klachten ben ik persoonlijk niet zo’n voorstander van pillen. Al zijn er veel huisartsen wel geneigd om medicatie voor te schrijven, zeker als een cliënt depressieve kenmerken vertoond.
Over de relatie tussen (werk)stress en depressie en over de inzet van medicatie heeft de Belgische psychiater Paul Verhaeghe overigens een interessante mening. Hij uit deze in een kort tv interview naar aanleiding van het verschijnen van zijn boek ‘Identiteit’. Volgens hem is tegenwoordig onze werksituatie de primaire oorzaak van veel depressies, waarmee mensen bij hem in de praktijk komen. Hij trekt de interessante vergelijking met de situatie van voor de eeuwwisseling, toen de voornaamste oorzaak van dit soort problemen volgens hem in juist in de gezinssfeer lag.
Nog op vakantie of alvast voorbereiden voor volgend jaar? Check onderstaande huis- tuin- en keukentips:
http://www.managersonline.nl/nieuws/13646/zonder-werkstress-op-vakantie-negen-tips.html
http://www.gezondheidsnet.nl/stress-en-burn-out/tips-tegen-vakantiestress